Spaghetti Bolognese eller Spaghetti med Kødsovs som den danske variant kaldes, kan laves på mange forskellige måder, men jeg er mest tilhænger af denne her helt klassiske, som læner sig  af den oprindelige ragu alla bolognese.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Der findes et hav af opskrifter på spaghetti med kødsovs, og det er her er bare en til, til havet af opskrifter på netop spaghetti bolognese, der ikke skilder sig vanvittig meget ud, men den er lige til at gå til og jeg garanterer at du får en utrolig velsmagende ret ud af denne her opskrift.

Det lidt sjove er jo at Spaghetti alla Bolognese er meget kendt uden for italien og specielt uden for bologna, men er faktisk ikke kendt i Bologna. Ragu alla Bologna serveres med tagliatelle og ikke spaghetti. Men jeg kan nu godt lide denne her spaghetti variant, selvom tagliatelle varianten er mindst lige så god.

En anden sjov ting er at vi i norden, som regel serverer pastaen og bologne raguen for sig, hvor man i italien altid blander raguen i pastaen med det samme, for at få pastaen til at optage raguen. Men prøv endelig begge dele og find din favorit variant.

Her følger min opskrift på Spaghetti Bolognese og husk at den også er perfekt til Lasagna al Forno ( Lasagne i ovn 🙂 ), og husk at den er mindst lige så god dagen derpå.

Den afviger på flere punkter, jeg bruger ikke gulerødder, det kan man, jeg bruger ikke mælk. Den oprindelige opskrift har ikke krydderurter i, men det syntes jeg er godt til. Jeg syntes at balsamico giver en dejlig syre til retten og vil nødig undvære det i opskriften.


Opskrift på Spaghetti Bolognese

Af Søren
Spaghetti Bolognese

 

En opskrift på lækker spaghetti bolognese til 4 personer
 
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stilke bladselleri
  • ca. 50 gram Pancetta
  • 500 gram hakket oksekød af god kvalitet og ikke for høj fedtprocent
    Balsamico

    Balsamico

  • 450 gram flåede hakkede tomater
  • 1/2 dåse tomatpure ( 35 gram, svarende til en af små dåser )
  • 1 håndfuld cherrytomater
  • 1 dl olivenolie
  • 1 1/2 dl oksefond
  • 2 dl god rødvin
  • 1 1/2 spsk balsamicoeddike
  • 2 spsk oregano
  • 1/2 tsk timian
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 stor håndfuld frisk basilikum
  • spaghetti i passende mængder
  • overdrevne mængder friskrevet parmesan
  • Salt og Peber

Det allerførst man skal lave er en sofrito som i bund og grund er hakket løg, finthakket hvidløg og hakket bladselleri. Varm olien op og tilsæt ovenstående og lad det simre i 7  minutter og tilsæt derefter finthakket pancetta ( hvis du ikke har pancetta, så kan bacon også klare det, men så brug lidt mindre )

Sofrito af løg, bladselleri,hvidløg og pancetta

Sofrito af løg, bladselleri,hvidløg og pancetta

Herefter tilsættes kødet og det brunes.

Tilsæt så krydderierne og lidt salt og peber.

Oksekød

Oksekød

Nu tilsættes flåede, hakkede tomater, tomatpure og lidt efter halve cherrytomater, rør godt rundt i gryden, så det hele blandes.

Bagefter tilsættes oksefond, balsamico og rødvin og bolognesen blandes godt sammen.

Tomater

Tomater

Lad retten simre ved svag varme i ca. 1 time, sådan så rødvin og fond koger ind i retten.

Tilsæt iturevne basilikum blade og lad retten simre yderligere 10 minutter

Basilikum

Basilikum

Server med nykogt spaghetti al dente, masser af friskrevet parmesan og en god kraftig rødvin til. Og måske lige lidt godt brød til. f.eks. foccacia, som her fra broedet.dk Så er der serveret. Buon Appetito 🙂

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese