Spaghetti Bolognese eller Spaghetti med Kødsovs som den danske variant kaldes, kan laves på mange forskellige måder, men jeg er mest tilhænger af denne her helt klassiske, som læner sig af den oprindelige ragu alla bolognese.
Der findes et hav af opskrifter på spaghetti med kødsovs, og det er her er bare en til, til havet af opskrifter på netop spaghetti bolognese, der ikke skilder sig vanvittig meget ud, men den er lige til at gå til og jeg garanterer at du får en utrolig velsmagende ret ud af denne her opskrift.
Det lidt sjove er jo at Spaghetti alla Bolognese er meget kendt uden for italien og specielt uden for bologna, men er faktisk ikke kendt i Bologna. Ragu alla Bologna serveres med tagliatelle og ikke spaghetti. Men jeg kan nu godt lide denne her spaghetti variant, selvom tagliatelle varianten er mindst lige så god.
En anden sjov ting er at vi i norden, som regel serverer pastaen og bologne raguen for sig, hvor man i italien altid blander raguen i pastaen med det samme, for at få pastaen til at optage raguen. Men prøv endelig begge dele og find din favorit variant.
Her følger min opskrift på Spaghetti Bolognese og husk at den også er perfekt til Lasagna al Forno ( Lasagne i ovn 🙂 ), og husk at den er mindst lige så god dagen derpå.
Den afviger på flere punkter, jeg bruger ikke gulerødder, det kan man, jeg bruger ikke mælk. Den oprindelige opskrift har ikke krydderurter i, men det syntes jeg er godt til. Jeg syntes at balsamico giver en dejlig syre til retten og vil nødig undvære det i opskriften.
Opskrift på Spaghetti Bolognese
Af
En opskrift på lækker spaghetti bolognese til 4 personer
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 stilke bladselleri
- ca. 50 gram Pancetta
- 500 gram hakket oksekød af god kvalitet og ikke for høj fedtprocent
- 450 gram flåede hakkede tomater
- 1/2 dåse tomatpure ( 35 gram, svarende til en af små dåser )
- 1 håndfuld cherrytomater
- 1 dl olivenolie
- 1 1/2 dl oksefond
- 2 dl god rødvin
- 1 1/2 spsk balsamicoeddike
- 2 spsk oregano
- 1/2 tsk timian
- 1/2 tsk rosmarin
- 1 stor håndfuld frisk basilikum
- spaghetti i passende mængder
- overdrevne mængder friskrevet parmesan
- Salt og Peber
Det allerførst man skal lave er en sofrito som i bund og grund er hakket løg, finthakket hvidløg og hakket bladselleri. Varm olien op og tilsæt ovenstående og lad det simre i 7 minutter og tilsæt derefter finthakket pancetta ( hvis du ikke har pancetta, så kan bacon også klare det, men så brug lidt mindre )
Herefter tilsættes kødet og det brunes.
Tilsæt så krydderierne og lidt salt og peber.
Nu tilsættes flåede, hakkede tomater, tomatpure og lidt efter halve cherrytomater, rør godt rundt i gryden, så det hele blandes.
Bagefter tilsættes oksefond, balsamico og rødvin og bolognesen blandes godt sammen.
Lad retten simre ved svag varme i ca. 1 time, sådan så rødvin og fond koger ind i retten.
Tilsæt iturevne basilikum blade og lad retten simre yderligere 10 minutter
Server med nykogt spaghetti al dente, masser af friskrevet parmesan og en god kraftig rødvin til. Og måske lige lidt godt brød til. f.eks. foccacia, som her fra broedet.dk Så er der serveret. Buon Appetito 🙂
januar 6, 2012
Det lyder lækkert og har fået godt med tid. Den må jeg helt sikkert forsøge mig med.
januar 6, 2012
Nøj det ser lækkert ud! Og der er jo ikke noget som en go’ gang bolognese lavet med masser af kærlighed!
januar 6, 2012
Tak Martin og Jeanette
Jeg er selv utrolig glad for denne her ret, og den falder os altid i virkelig god jord hos dem jeg serverer den for.
Jeg foretrækker den også i denne variant, ikke noget med at køre ud af en tangent med peberfrugt og champignoner og den slags. Bare god simpel og kraftig bolognese .-)
Bedste hilsner
Søren
marts 6, 2012
Lækker bolo 🙂
Jeg skriver fordi jeg arbejder med en kampagne omkring Island og gastronomi på Island som jeg meget gerne vil snakke med dig om. Hvis dette kunne have interesse må du meget gerne vende tilbage på thor.nielsen@goviral.com.
venlige hilsener,
Thor
marts 29, 2012
ja Det skal vi have i aften og det er bare så lækkert:D
marts 29, 2012
Uhh det er nice og smager fantastisk
juli 15, 2012
Den smager bare for lækkert.
Har du en opskrift på Milanese?? Vores søn er faldet for den variation på vores ferie i Ungarn. Jeg har fundet opskriften, men på ungarsk og jeg må indrømme der er jeg lidt rusten
juli 15, 2012
Mange tak Lise
Milanese kan næsten ikke bliver nemmere, brug stort set opskriften herover, bare uden kød,pancetta/bacon og løg .. Kun hvidløg
Det er meget vigtigt man bruger friske stilktomater som man selv flår, på den måde får man den helt perfekte smag.
Saucen skal så helst lige en tur igennem foodprocessoren når den er klar.
Faktisk er en god variant med milanese at tilføje chili og den er perkekt til at bage med pasta i ovnen sammen med mozarella efterfølgende.
Server med masser af parmesan.
Bedste hilsner
Søren
januar 28, 2013
Det Er Da Boooooooo’ Dejlig’ ;DDDDDDDD
januar 28, 2013
über dejlig ;D
februar 3, 2013
Min mor lavede den her til mig og familien paa min foedselsdag. Den kan varmt anbefales! Den er virkelig laekker!
februar 18, 2013
hej, supergod opskrift, jeg er nu bedre en min hustru til bolo (ifølge mine børn).. Småting.. læg lige løg til ingredienslisten og opdater dåsepure med gram, da de fåes i forskellige størrelser.. ! Mums
juli 22, 2013
Klasse bolognese! Er blevet mesterkokken herhjemme pga. dig 🙂
Thumbs up!
juli 24, 2013
Mange tak for ordene Frederik 🙂
Bedste Hilsner
Søren
august 16, 2013
– Rigtig god opskrift; – hvis man har et lille stykke rodselleri – så hak det med – så bliver det nærmest HIMMELSK!
oktober 8, 2013
Rodfrugter er tit godt i sådan en bolognese, det giver lidt ekstra bid og selvfølgelig smag.
oktober 7, 2013
Den er genial, kunne ikke dy mig med en Dl. piskefløde det var bare fint.
oktober 8, 2013
Tak for ordene Morten, man kan sagtens lige spike den med lidt piskefløde det er ikke så tosset.
Bedste Hilsner
Søren
oktober 20, 2013
Fantastisk opskrift! Har tit lavet denne og er efterhånden også blevet min yndlingsret. Jeg plejer dog at tilsætte lidt flere grøntsager end der står i opskriften. Det kan være alt fra rød peber, squash, champignoner, gulerødder eller hvad der nu ellers lige ligger inde i køleskabet og trænger til at blive brugt.
januar 8, 2014
Skal der simre uden låg eller med? 🙂
januar 18, 2014
Super lækker bolognese, har dog også kommet champignon i. Og til Michael, den skal simre uden låg, ellers er der ikke nok væske som fordamper og den bliver for tynd. Tror også lidt gulerod ville gøre sig godt, men det må blive næste gang 🙂
august 11, 2014
Tusind tak for denne fantastiske opskrift. Jo flere timer den simrer, jo bedre bliver den bare… Og resten kom i en lasagne dagen efter, og endnu en kæmpe succes…
Venligste hilsner,
Heidi Petrea Skov
august 12, 2014
Mange tak for ordene.
Det sætter jeg pris på, jeg bruger som regel også denne bolognese i min lasagne .-)
Bedste Hilsner
Søren
september 28, 2014
Smagte super lækkert. Havde desværre ikke noget balsamico så jeg tilsatte lidt hvidvinseddike inden tomaterne. En enkelt revet gulerod fik også sneget sig med. Kan anbefales.
november 29, 2015
Vil bare lige sige, at denne opskrift er fast på programmet hos os. Børnene (12 og 14 år)elsker den, og det samme gør vi voksne. Der kommer altid glædesudbrud fra børnene, når de hører, vi skal have den igen 🙂
Tak for opskriften.
februar 25, 2016
Hej Søren.
Har lige lavet denne fantastiske lækre ret 😛
Jeg tilsatte lidt knoldselleri i stedet, da jeg ikke havde andet. Nå jeg står og hygger mig med at ordne det hele, skære-hakke osv, læser opskriften igennem igen og putter det hele i små skåle, klar til brug.
Alt kører og klapper, lige indtil jeg læser: 1½ spsk balsamico og ikke 1½ dl som jeg så puttede i… Åh åh… Men det smagte jo bare helt forrygende og jeg har nu fået mig en ny yndlingsret (y) , tak!!
oktober 30, 2016
Lyder som en rigtig lækker opskrift, den skal prøves senere idag 🙂
Jeg synes jo umiddelbart, at der hører sig laurbærblade til en bolo, men har I nogen erfaringer med dette i denne opskrift?
april 28, 2017
Jeg krydser fingre for at det er denne opskrift jeg mistede for 1 år siden (da jeg mistede min iPAD. Jeg tror det er den – der er mange ingredienser jeg kan genkende 🙂 Jeg gider normalt ikke at spise bolognese – denne var en jeg lavede til min mand – og så skulle jeg lige smage – og jeg har drømt om den lige siden….. DEN BEDSTE EVER !! også uden laurbær 🙂
april 28, 2017
Hej Dorte, tak for din besked, jeg håber bestemt at det er denne her opskrift 🙂