Aftenens ret skulle være simpel efter mange dages lidt mere tung mad, så jeg besluttede mig for at lave Torino Toasts.
Torino Toasts kommer i to udgaver:
- Melanzane: En ren vegetarisk som består af brød, stegt aubergine, en god sofrito og lidt lækker ost.
- Prosciutto: Med god skinke og parmesan
Efter min overbevisning er det bedste tilbehør, en relativ simpel grøn salat hvori der allerhelst skal indgå Romaine Salat.
På billedet herover kan man se den åbne “Torino Toast Melanzane”, men man kan vælge at lave dem lukkede som jeg gjorde med de resterende “Torino Toast Prosciutto”. Det er en smagssag. De ser jo klart mere indbydende ud når de er åbne, men de er mere sandwich agtige når de er lukkede.
Torino Toasts laves med toastbrød og til det formål er det klart bedst at bage det selv,
fremfor de kedelige supermarkeds toastbrød. Men ellers kan man godt få kvalitets toastbrød hos udvalgte bagere.
Opskrift på Toastbrød kan du finde her.
Fælles for de 2 Torino Toasts er, at man skal have lavet en sofrito.
Sofrito er en basis blanding af grøntsager og krydderier, som kan anvendes til en masse forskellige retter og utrolig mange italienske og spanske retter starter med at man laver en sofrito.
Der findes mange varianter af sofrito. Den klassiske spanske er f.eks. olivenolie, hvidløg, løg og tomat. Min variant er en overbygning på den spanske med lidt chili og bladselleri.
Det vigtigste ved en sofrito er at den skal have lidt tid. Et sted mellem 20 og 30 minutter ved svag varme.
Men her er mit bud på en sofrito som jeg selv bruger i mange retter.
Opskrift på Sofrito
- 1 løg
- 4 solmodne tomater
- 1 fed hvidløg
- 1/2 stilk bladselleri
- 1 tsk tørret oregano
- 2 spsk god olivenolie
- 1/4 frisk chili af medium styrke
Først skal tomaterne flåes. Dette gøres ved, at bringe noget vand i kog og derefter lægges tomaterne ned i vandet i ca. 1 minut. Så er det simpelt at flå skindet af tomaterne.
Herefter skal de bare hakkes groft og stilles til side til brug i sofritoen.
Olien varmes derefter op, på en pande, hvorefter man tilsætter finthakkede løg, hvidløg og bladselleri. Nu skal den blanding bare simre i 5 minutter ved helt lav varme.
Tilsæt herefter tomaterne og lad sofritoen simre videre i yderligere 5 minutter.
Nu skal chilien i. Chilien skal op igen, så det bedste man kan gøre, er at skære sin chili i 2 eller 3 større stykker og så bare lade det simre med resten. Til allersidst tager jeg gerne chilien op igen, men det er ikke et krav.
Sofritoen krydres her også med tørret oregano, salt og peber og simrer derefter videre i yderligere 15 minutter.
Så er sofritoen klar.
_____________________________________________
Nu skal selve Torino Toasten laves
Opskrift på Torino Toast Melanzane
Til en lukket Torino Toast Melanzane anvendes:
- 2 skiver hjemmelavet toastbrød. Opskriften på Toastbrød er hos Brødet.dk
- 3 skiver aubergine
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk tørret oregano
- 1/2 tsk tørret timian
- salt og peber
- 2 spsk sofrito
- 3 skiver god lagret ost, som f.eks. primadonna eller en god lagret gouda – jeg brugte rød primadonna
Først steges aubergineskiver i olien og krydres med timian, oregano, salt og peber. auberginen skal lige optage olien og må gerne brankes lidt.
Anret auberginen på den ene skive toastbrød og tilføj sofrito og herefter osten.
Hvis du ønsker en åben Torino Toast så er du færdig nu og toasten skal i ovnen, ellers lukker man den med den anden skive toast.
Selve Torino Toasten skal bages i en forvarmet ovn ved 210 grader i ca. 5 minutter. Men kig til den, brødet skal lige blive gyldent, så er den hjemme.
Torino Toast Melanzane kan serveres, med en god grøn romaine salat og lidt tomater.
____________________________________________
Opskrift på Torino Toast Prosciutto
Til en lukket Torino Toast Melanzane anvendes:
- 2 skiver hjemmelavet toastbrød. Opskriften på Toastbrød er hos Brødet.dk
- 2 spsk sofrito
- 2 skiver god skinke -ikke en lufttørret, men en kogt skinke: Prosciutto Cotto
- 3 skiver god lagret ost, som f.eks. primadonna eller en god lagret gouda – jeg brugte rød primadonna
- 3 skiver parmesan
- salt og peber
Anret skinken på den ene skive toastbrød og tilføj sofrito og herefter osten.
Hvis du ønsker en åben Torino Toast så er du færdig nu og toasten skal i ovnen, ellers lukker man den, med den anden skive toast.
Selve Torino Toasten skal bages i en forvarmet ovn ved 210 grader i ca. 5 minutter. Men kig til den, brødet skal lige blive gyldent, så er den hjemme.
Torino Toast Prosciutto kan serveres, med en god grøn romaine salat og lidt tomater.
__________________________________________
Efterord
Hvis du aldrig har hørt om Torino Toast før, så er det nok ikke så underligt, da det bare er noget, jeg – med stor sandsynlighed som den eneste – kalder retten.
Det er derfor også med stor fare for at blive slagtet af rasende italienere og/eller franskmænd, jeg har valgt dette navn til retten 🙂
Men i virkeligheden er der tale om at blande to ting fra de respektive lande.
- Den klassiske Pariser Toast
- Den klassiske Bruschetta
Toastbrød med sit høje indhold af smør og lidt specielle krumme, anvendes ikke så meget i Italien, men jeg syntes den gør sig rigtig godt til netop en sofrito, med god skinke og ost.
Navngivningen Torino Toast, kommer sig bare af at Torino ligger ret tæt ved grænsen til Frankrig. Og Torino Toast lyder bedre end Grenoble Toast 🙂
Bon Appetit!
oktober 21, 2010
Godt navn! 😀
Det ser altså virkelig lækkert ud, sådan en kunne jeg godt lige spise til en (sen) frokost – mon du kan sende en med posten? 😉
Du tager nogle virkelig flotte billeder, bruger du spejlrefleks kamera?
Mange hilsner
Birthe
oktober 21, 2010
Tak for ordene 🙂
Ja jeg bruger mit standhaftige og altid trofaste Canon EOS 400D spejlrefleks.
oktober 22, 2010
Hæhæ – jeg tænkte netop på at nævne, at jeg ikke kendte retten, så godt med den nederste forklaring – så føler jeg mig ikke så lost! 😀
Men lækkert ser det nu ud og skønt med hjemmebagt toastbrød.