Alle har vel behov for en opskrift på shawarma ind i mellem. Smagen af det krydrede kød med det friske salat og de nybagte fladbrød eller pita brød, giver en dejlig fornemmelse.
Jeg er rigtig glad for shawarma og når den er hjemmelavet er det helt klart det bedste. Jeg kan så bedst lide den variant man kender meget fra tyskland og selvfølgelig tyrkiet for den sags skyld, populært kaldt döner. Det dækker over den samme opskrift på kød, men der er lidt mere interessant fyld end det vi er vandt til herhjemme. Der er større mængder frisk kål og ikke mindst syltet kål.
Syltet rødkål går utrolig godt i spænd med det krydrede kød der jo allerede har nogle i de samme ingredienser i sig, såsom nelliker, allehånde, citron.
Den ultimative hjemmelavede shawarma er selvfølgelig også med rødkål, og allerhelst hjemmelavet (den opskrift må jeg lige komme med senere) og selvfølgelig også helst en hjemmelavet chilisauce.
Men i denne her opskrift springer jeg let hen over chilisauce og rødkål, men laver
selvfølgelig marinade til kød, fladbrød, hvidløgsdressing og salaten selv.
Når man laver shawarma skal det kød man bruger helst være dejligt mørt, f.eks. okseinderlår eller lammefilet er gode bud. Kødet skal have lov at marinere, gerne natten over, for at få den perfekte smag.
Det vigtigste i denne her opskrift er altså marinaden. Opskrift på hhv. fladbrød og pitabrød kan du få ovre hos brødet lige her:
Opskrift på shawarma
Til 3-4 personer
Marinade til shawarma
- 3 spsk græsk yoghurt
- 1 tsk tørret koriander
- 1/2 tsk cayenne peber
- 1 tsk paprika
- 1/4 tsk stødt ingefær
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk allehånde
- 1 spsk citronsaft
- 5 nelliker
- 1/2 tsk peber
- 1/2 tsk salt
- 1 spsk oregano
Det hele blandes grundigt sammen og det valgte kød marineres i denne mariande.
Til 3-4 personer skal man bruge omkring 350 gram mørt kød, meget gerne okseinderlår eller lammefilet.
Kødet skæres i mundrette bidder og lægges i marinaden.
Nu skal kødet så bare marinere i mindst 6 timer, gerne meget mere.
Til selve salataen er der jo mere eller mindre fri leg, så en simpel salat som jeg plejer at bruge består af:
- grov salat, såsom iceberg eller romaine
- tomater
- agurk
- squash i små tern
- fintstrimlet gulerod
- forårsløg eller salatløg
- fintstrimlet spidskål
Jeg syntes det klæder salaten med noget fed feta, så en god feta fra blok er lækkert i også.
Sidst men ikke mindst skal der rødkål til. Lav en selv eller køb en god en.
Der skal selvfølgelig også en hvidløgsdressing i til lige at give den cremede fornemmelse og god dybde. Bland ca. 3 spsk græsk yoghurt med 1 fed hvidløg og krydr med salt og peber.
Der skal bages nogle fladbrød eller pitabrød så de er klar. Brug opskrifterne herover.
Lige så snart de er færdigbagt så dæk dem sølvpapir så de holder sig lune.
Steg så kødet med yoghurt på, til yoghurten er fordampet og delvis stegt ind i kødet, det bliver virkelig mørt og sprødt på den måde.
Anret salat, kød, dressing, rødkål og chilisauce i passende mængder, på fladbrød eller i pitabrød og server straks.
Velbekomme 🙂
september 15, 2011
Really nice, next time with the mystic double-fried fries?
I guess i have to move to Valby soon…
Greetz,
Schwapp
oktober 8, 2011
Hey Søren, den opskrift på syltet rødkål… Den mangler jeg :o), kommer du ikke lige med den?