Jeg er så heldig at jeg har fået stillet en Bamix Super Box til rådighed fra WhiteAway, så jeg kunne lave en gennemgående test af alle de ting der er med i sådan en superbox.
Stor test af Bamix Superbox
Hvad er det en Bamix kan, som man ikke kan klare med sit andet køkkenudstyr. Jeg har i forvejen køkkenmaskinen, foodprocessoren, den gamle stavblender, adskillige knive, rivejern, mandolinjern osv osv..
Lad mig sige allerede med det samme at:
Alle de opgaver jeg udsatte Bamix stavblenderen, og dens tilbehør, for, klarede den umådelig godt, præcist og lynhurtigt.
Om det var isterninger der skulle knuses, fløde der skulle piskes, kød der skulle hakkes, gulerødder der skulle rives, nødder der skule males til mel, pesto der skulle blandes eller om det bare var skumning af mælk, så klarede Bamix opgaven til fuld tilfredshed, omend med nogle små uhensigtsmæssigheder, som ikke er ødelæggende, men som producenten måske godt kunne overveje at gøre noget ved.
Lad os spole lidt tilbage, og starte fra begyndelsen. En Bamix er jo i sig selv “bare” en stavblender, men lige som med mange andre køkkenmaskiner, kan man få en lang række tilbehør til sin Bamix. Det fungerer ved at ekstratilbehøret, ganske enkelt, udnytter motoren i Bamix stavblenderen til at udføre andre opgaver.
Når man ivrigt får pakket sin Bamix Superbox ud, indeholder den:
- en flot sort Bamix stavblender.
- et multifunktionsblad
- en almindelig piskeskive
- en piskeskive med huller
- en mini kødkniv
- 2 mixerbægere med låg
- en minihakker
- en SliceSy med 3 rivejern i forskellig størrelse, 2 skivejern og en stor kniv
- en holder som også kan bruges til at opbevare skiver og minihakker.
Jeg har fået testet alle delene i forskellige kontekster og herunder kan du læse nærmere om de tests der er udført på Bamix’en.
Jeg har givet hver funktion/feature en del-karakter mellem 1 og 5, så du kan se hvad jeg syntes om den enkelte funktion/feature.
Bamix Stavblender
Hvis vi starter med at kigge på selve Bamix stavblenderen, så er konklusionen entydigt, at det er den bedste stavblender jeg nogensinde har prøvet.
Når man får den i hånden, kan man, allerede der, mærke, at det er kvalitet og det er solidt håndværk, samtidig med at æstetikken er i orden. Det er jo en flot stavblender.
Den findes i forskellige farver: Rød, Stål og Sort, men i Superbox er den altid sort.
Bamix’en har to hastigheder og bruger man den hurtige skal man virkelig ikke kigge væk for længe hvis man kun skal have noget lethakket, pisket eller rørt.
Bamix’en kommer med en holder, som er ganske praktisk, men hvis jeg skal være helt ærlig, og det skal jeg jo, så syntes jeg den trækker ned i det overordnede indtryk. Den føles lidt plastic-agtig på den dårlige måde, men føler ikke at den robuste Bamix passer særlig godt, sammen det her stykke plastic.
Det er nok en smagssag, men jeg syntes ikke holderen udstråler samme kvalitet som selve hovedproduktet. Standeren er smart nok, da der er rum til blade og også plads til minihakkeren, jeg ville bare have ønsket at den var lidt mere solid i sin udformning.
Jeg har nu prøvet den temmelig mange gange til forskellige opgaver, bl.a.
Pesto
Jeg laver rigtig tit pesto og har før i tiden brugt min store foodprocessor. Med Bamix stavblenderen, bruger jeg bare dens multifunktionsblad, hvorefter det bare er, at hælde ingredienserne i et af mixbægrene og starte motoren
Det tog lige akkurat 35 sekunder, så var pestoen som jeg godt vil have den.
Humus
En anden klassikker. Humus er perfekt tilbehør til mange lidt mere krydrede retter, og ligesom med pesto har jeg før i tiden altid lavet humus med min foodprocessor. Det behøver jeg helt klart ikke mere. Bamix’en er væsentlig hurtigere.
Det tog lidt længere tid end med pesto og humus må godt være helt blød, så jeg endte med at give den 1 minut og 50 sekunder
Suppe og Sauce
Jeg havde lavet en sauce, hvor jeg havde brugt en masse friske krydderurter, gulerod, løg og hvidløg, og kogt ind sammen med fond, gastrik og rødvin. For at gøre saucen ensartet brugte jeg stavblenderen med multifunktionsbladet til at blende.
Det fungerede rigtig godt og på intet tidspunkt sugede stavblenderen sig fast til bunden af gryden, hvilket er noget rigtig mange andre stavblendere gør. Jeg har tidligere altid blendet sauce i min foodprocessor, men det er bestemt ikke nødvendigt længere.
Det tog ialt 40 sekunder at blende ca. 1 liter sauce
Så hvad enten det er en suppe eller en sauce, så fungerer Bamix rigtig godt til at blende det til en ensartet væske.
Jeg fik også prøvet bamix med multifunktionsblad af på
- Isterninger : 30 sekunder for at hakke dem relativt groft.
- Purering af kogte kartofler med lidt smør : 20 sekunder
- Purering af Pizzasauce : 30 sekunder
- Guacamole : 50 sekunder
Dommen over Bamix og dens multifunktionsblad er : 5/5
Flødeskum
Her skal man virkelig være varsom. Lad være med at kigge væk. Det kan slet ikke sammenlignes med en elpisker eller køkkenmaskine for den sags skyld.
Det tog 10 sekunder på turbo funktion og piskeblad, og så var der flødeskum. Det er der altså ikke nogen elpisker eller køkkenmaskine der kan klare.
Pisket Mælk
En god kop espresso med lidt pisket mælk, det er jo guld værd, så det skulle selvfølgelig også testes. Jeg valgte at piske en skummetmælk op, hvor der jo er noget mindre fedt end i piskefløde, så den tog selvfølgelig også lidt længere tid. Nemlig 25 sekunder
Jeg fik også prøvet stavblenderen af med piskning af æg til en omelet : 8 sekunder og piskning af æggehvide til den stivner: 30 sekunder.
Dommen over Bamix og piskeblade 5/5.
Man kan altså virkelig nemt blende og piske med de blade der følger med stavblenderen, men hvordan er det så med det andet tilbehør der følger med i superbox’en.
Bamix Minihakker
Minihakkeren kan man bruge til relativt tørre ingredienser der skal hakkes fint. Man skal bestemt ikke bruge den til f.eks. løg, medmindre man vil have løggrød.
Ligesom de tidligere test, så arbejder den virkelig hurtigt, f.eks. finthakket parmesan klarer den på lige omkring 20 sekunder.
Nøddemel
En af de ingredienser som minihakkeren klarer helt perfekt er nødder. De bliver hakket helt fint til groft nøddemel, som jeg skulle bruge i en opskrift til et nøddebrød ( som du kan læse mere om ovre på broedet.dk, snarest )
Minihakkeren er mini. Man skal ikke regne med at lave store portioner i minihakkeren, ellers er det i hvert fald af flere omgange. Det er sådan set fin nok mængde man kan have i af gangen, men har man behov for at hakke rigtig meget, så kan det godt være man skal overveje sin foodprocessor i stedet.
Da jeg lavede nøddemel ud af ca. 400 gram paranødder, hasselnødder og valnødder skulle jeg gøre det af 3 omgange. Men det gik stærkt, det tog lige omkring 30 sekunder at finthakke nøderne til mel, og det var altså klaret på under 2 minutter.
Jeg har også fået testet minihakkeren med:
- Kaffebønner: 20 sekunder
- Hårde krydderier (kanel, anis, kardemomme): 50 sekunder
- Peanutbutter (peanuts med lidt tahin, salt og olivenolie): 25 sekunder
Konklusionen er rimelig klar her. Minihakkeren klarer opgaverne lynhurtigt og med et tilfredsstillende resultat.
Skulle jeg ønske mig noget, var det nok, at minihakkeren var knap så mini. Så derfor ender:
Dommen over Bamix minihakker 4.5/5
Bamix SliceSy
SliceSy er Bamix ekstratilbehør som er meningen skal erstatte din foodprocessor, og den er bestemt en kandidat. Den er noget mindre end de klassiske foodprocessorer og meget nem at håndtere, men da den netop er noget mindre, så er det ikke de store portioner man laver.
SliceSy klarer alle opgaverne, men et irritationsmoment er åbningen til ingredienserne som er lige lovligt lille. Den skal jo selvfølgelige passe til bladene, men man skal regne med at skule dele større ingredienser i flere stykker for at bruge dens blade.
SliceSy har en smart feature, da den har en plade som man sætter ned i den og monterer så låget på denne. Det gør at når man har hakket, revet eller skivet noget, så kan man, ved at hive i denne plades stang, nemt få indholdet op af beholderen.
SliceSy kommer med tre størrelser rivejern og to størrelse skivejern
SliceSy har dog også hakkefunktion og den fungerer utrolig godt. Her er et par af de ting jeg har lavet med den.
Kartoffelskiver
Hvis man f.eks. vil lave flødekartofler, pommes anna, tortilla eller bare skivede kartofler der skal på panden eller simre i et fad med en steg ovenpå, så bruger man et at skivejernene til SliceSy.
Det er så her hvor man godt kunne savne en lidt større åbning til ingredienserne. Jeg måtte halvere nogle af kartoflerne for at få dem ned i åbningen, og det var relativt små kartofler.
Resultatet er til gengæld helt præcise skiver, så funktionaliteten fejler ikke noget.
Jeg fik også prøvet at skive gulerødder, majroer og skorzonerødder og det gik altsammen rigtig fint, da de jo også er lidt mindre.
Gulerødder og skorzonerødder skulle lige skæres over, men det ville de også skulle i en almindelig foodprocessor.
Dommen over SliceSy til at skive ender på 4.5/5.
Revne grøntsager
Her er ikke så meget at sige. rivejernene fungerer perfekt og det går rigtig stærkt med at rive diverse grøntsager og frugt. Om det er gulerødder, kartofler, æbler eller rødder, der klar SliceSy det helt i top, og de forskellige størrelser jern laver ensartetede strimler i den ønskede størrelse.
Bemærk, føromtalte stang på billedet herover. Det er den man bare hiver i så får man nemt indholdet ud.
Dommen over SliceSy med rivejern ender på 5/5
Hakkede grøntsager
SliceSy kommer også med en kniv som kan bl.a. kan bruges til at hakke grøntsager med. Denne kniv er rigtig smart udformet med skråt blad, der gør at indholdet bliver løftet samtidig med at det bliver hakket, og derfor bliver alt hakket meget jævnt.
Man skal dog være opmærksom på at man ikke skal fylde beholderen mere end halvt op, ellers får man ikke blandet ingredienserne ordentligt.
Der er ingen tvivl om at Bamix SliceSy klarer opgaven helt perfekt og det tager ikke mere end lige omkring 20 sekunder at finthakke en blanding af gulerod, løg og selleri.
Hakket kød
Jeg har tidligere brugt min kødhakker til kitchen aid, men der er ingen tvivl om at den bliver erstattet, nu, af Bamix SliceSy.
Netop på grund af de skrå blade klarer den kødhakning til perfektion. Et virkelig godt resultat, vil jeg sige.
Man styrer rigtig nemt hvor meget kødet skal hakkes, med de 2 hastigheder som den kan køre med. Det tog ikke meget mere end 20 sekunder før jeg havde noget hakket kød, der passede perfekt til den engelske pie jeg ville lave.
Jeg har også prøvet at hakke svinekød, lammekød, kylling og fisk på denne her maskine og det fungerer bare rigtig godt. Det er en fornøjelse at kunne vælge præcis hvad for noget kød man vil bruge når man skal bruge hakket kød og man selv vælge udskæringen.
Jeg syntes det ville være smart med en rørefunktion, altså med en dejkrog eller lignende, så man bedre vil kunne bruge den til at samle en fars, men så vidt jeg ved, findes det ikke.
Dommen over Bamix SliceSy til at hakke ender på 5/5
Konklusion på stortesten af Bamix Superbox
Jeg har i skrivende stund haft Bamix superbox’en på besøg i ca. 2 uger, og har stort set brugt den hver eneste dag. Når jeg tænker på hvad jeg bruger den til, så kan jeg ikke entydigt sige at det er en specifik ting. Jeg bruger netop de forskellige slags tilbehør der er. Men især SliceSy og blenderfunktionen er meget ofte i brug.
Bamix vil jeg kalde:
hverdagens køkkenassistent
Den klarer nemt en masse opgaver på meget kort tid. Den passer godt til mindre mængder og er derfor en perfekt hjælp i netop hverdagen.
Skal man lave mad til mange personer, vil jeg nok stadig hive foodprocessoren frem fra tid til anden, men indtil da, kan jeg fint klare dagens madlavning og brødbagning med hjælp fra denne her fantastiske maskine.
Jeg har jo et par indvendinger omkring netop størrelse, men det er ikke så kritiske ting at jeg vil lade det gå ud over det faktum at den klarer hver opgave med stor hastighed og præcision, og derfor vil jeg runde lidt op, og ende med at give Bamix Superbox:
ud af 5 mulige
Du vil komme til at læse lidt mere om hvad jeg bruger den til når der skal bages ovre på broedet.dk
Bamix Superbox kan erhverves for 1844,- hos KitchenOne eller du kan købe den hos White Away. Man kan også købe Bamix i mange andre pakker, hvor der er mindre udstyr med, ligesom man kan nøjes med stavblenderen helt for sig til at starte med, og så udvide efterføgelgende med ekstra udstyr.
Kig også her for en fuld liste over Bamix Stavblendere og diverse udstyr.
Hvis du lige står og mangler den perfekte gave til kokken, så går du ikke galt i byen med denne her.
Anmeldt af: Søren – 2. December, 2012
december 2, 2012
Tusind tak for en rigtig go´anmeldelse 🙂 Super saglig, super grundig og skide godt formidlet 🙂
Er skrevet på ønskesedlen 🙂
december 3, 2012
Mange tak Lotte
Du kan roligt skrive den på ønskelisten, hvis jeg ikke allerede havde den, ville jeg også straks få den på ønskelisten.
Bedste Hilsner
Søren
december 6, 2012
Tak for en god test, er nu overbevist om at denne skal stå på min ønskeseddel. Har lige haft kig på den men har været lidt i tvivl om jeg skulle ønske mig den med eller uden tilbehør. Med tilbehør er jeg kommer frem til 🙂
december 7, 2012
Mange tak for ordene Busk .-)
Du kan roligt ønske dig denne her pakke, jeg har selv rigtig stor glæde af den, udsatte den her i går også for hakning af pancetta, som jo er forhåldsvis hård, men det klarede den også uden at brokke sig.
vh. Søren
december 20, 2012
Hej Søren
Jeg købte for lidt tid siden den lille pakke med samme Bamix model, og kan kun nikke genkendende til din anmeldelse. Jeg har sidenhen funderet over om jeg skulle købe SliceSy, da den lille processer ikke er god nok til kød, persille, el.lign.. Og svaret det må efter din konklusion være ja :-).
Stor respekt for din blog, opskrifter og billeder, som jeg ikke tidligere har tjekket ud.
Glædelig jul og et godt nytår.
/Søren
december 20, 2012
Hej Søren
Tak for dine ord, det sætter jeg pris på. Du kan helt klart godt investere i SliceSy, jeg har brugt den adskillige gange også til lidt hårdere kød, som f.eks. Pancetta og det klarer den også helt fint.
Glædelig jul & og godt nytår
Bedste Hilsner
Søren
januar 6, 2013
Jeg var så heldig at få den røde Bamix SwissLine i julegave.. Og da både min far og bror fik set hvor genial den var, valgte de også begge at købe en.. Hvilket selvfølgelig skulle være en Superbox, så de kunne overhale mig i familiens lille våbenkapløb.. 😉 Hehe
Vi er alle så begejstrede for denne vidunder maskine, at vi i dag oprettede en lille facebook side for alle danske Bamix entusiaster.. 🙂
http://www.facebook.com/DanskeBamixEntusiaster
februar 27, 2013
Rigtig fin anmeldelse, som er en stor hjælp 🙂 Er dog stadig lidt i tvivl om jeg skal købe en Bamix eller magimix. Kender du til den og hvad vil du anbefale?
marts 8, 2013
Læste denne blok og var ikke i tvivl, den måtte jeg have.
I dag bare ikke sikker på dette er den rigtige for mig.
Startede med at skulle lave æggesnaps af 2 blommer og noget sukker, da maskinen tilsidst blev varm stoppede jeg, sukkert var ikke pisket rigtig ud i blommerne endnu så den knaser, brugte skiven med de små fordybninger.
Maskinen er nu blevet kold igen og nu til æggehviderne 3 stk der skulle piskes stive med samme skive, da de var halv stive var maskinen varm igen den kørte 3-4 min så jeg måtte have fat i den store rørremaskine så blev de stive og potionen vokset voldsomt som den skal.
Hmm nu til flødeskummet 1,5 dl piskefløde og den helt glatte skive vauu også var den klar, men ikke en luftig flødeskum men mere en fast masse.( ikke smør)
Så ved ikke helt om det er den rigtige maskine jeg har fået.
marts 18, 2013
hej Johnny
Jamen jeg er da interesseret i din Bamix hvis ikke du vil ha den længere. 🙂
Hilsen Jesper
juni 21, 2013
Har lige købt en Superbox, og glædrer mig allerede til at afprøve de forskellige piske og hakkeredskaber. Det er en virkeligt lækker maskine at holde i hånden. Man kan ligefrem føle kvaliteten.
juni 23, 2013
Jeg er også meget glad for min, jeg bruger den virkelig tit, så sent som i går aftes til lige at hakke en frisk sauce med basilikum, hvidløg, tomat og chili, til en pasta.
Det er en lækker maskine.
august 2, 2013
Hej Søren,
Hvad med rengøring?
Jeg har kikket på MrBamix’s video vedr. SliceSy, men han viser ikke undersiden af låget, men siger bare, at det skal tørres af med en fugtig klud.
Er det nok?
august 4, 2013
Hej Rikke
Jeg vasker den nu altid helt af og tørrer den af bagefter. Det er muligt man kan nøjes med det andet, men jeg foretrækker at vaske den helt af.
Bedste Hilsner
Søren
august 22, 2013
Hvad brugte du til at hakke kødet ? Var det slicesy eller kødkniven, eller skal de to kombineres. Jeg har ikke superboksen, så jeg overvejer hvilket tilbehør det er nødvendigt at købe, når jeg gerne vil hakke kød.
august 22, 2013
Hej Vibeke
Jeg bruger altid kødkniven til at at hakke kød med, men den er sådan set også en del af slicesy’en. Man monterer kødkniven i slicesy beholderen
Bedste Hilsner
Søren
august 22, 2013
Du kan enten købe den lille “mincer” (hedder den vist), som er en lille skarp kniv, der monteres direkte på Bamix’en. Eller du kan købe en SlieSy, hvor der hører en større kniv med. Jeg ved ikke hvor let det er at hakke kød med minceren. SliceSy’en er nok lettere, men sikkert også dyrere.
august 22, 2013
SliceSy (skulle der ha stået)
august 22, 2013
Hej Lars
tusind tak for de hurtige svar !
Venlig hilsen
Vibeke
august 23, 2013
Jeg syntes ikke Minceren virker specielt godt til at hakke kød med, men kødkniven i slicesy fungerer rigtig godt.
Bedste Hilsner
Søren
august 27, 2013
Hvad gør jeg forkert??? Købte superboxen.
Mayonaisen bliver tynd og varm,
æg og sukker bliver ikke luftigt men tyndt, det samme gør æggehvider, så jeg når aldrig til at komme sukkeret i til marengs.
Fløden bliver ikke luftig, der skal bruges dobbelt så meget fløde for at få den samme mængde skum som med håndmixeren. kartoffelmosen blev “lang” og sej og til “babymos” skiftevis med store klumper.
Kummetmælk bliver til gengæld til skum i løbet af en håndevending
Jeg havde så store forventninger. Tør slet ikke gå igang med at bage en kage
august 27, 2013
Lyder mest som om det er din teknik, der er forkert.
Mayonnaisen kræver at du starter med meget lidt olie ad gangen, og så gradvist øger tilsætningen. Og så må olien ikke være for kold, så ikke noget med at tage den direkte fra køleskabet.
Piskning af æg og fløde med Bamix har jeg ikke så meget erfaring med, men det er nok vigtigt at du følger brugsanvisningen nøje. Det er vist noget med at føre mixeren fra bunden af beholderen og opefter, og så gentage dette igen og igen, så man ligesom “trækker” skummet opefter.
Med hensyn til mos, så er der altså ikke meget der kan gå galt. Brug det helt almindelige standard mikserblad, og “rør” rundt i gryden/skålen med Bamix’en. Jeg har aldrig oplevet klumper i min kartoffelmos, når jeg gør sådan.
Så op med humøret, og tilbage på hesten/cyklen/mixeren 🙂
Det er altså muligt at gøre alt det du skriver med Bamixen, så giv ikke op.
august 27, 2013
Glemte lige at skrive, at til piskning af æg og fløde samt fremstilling af mayonnaise, er det jo vigtigt at bruge de rigtige blade/klinger, som foreskrevet i brugervejledningen.
Netop når det handler om piskning, er jeg ikke helt sikker på at en stavblender er det rigtige værktøj. Jeg bruger faktisk stadig min almindelige håndmikser til netop disse ting. Bamixen bruger jeg primært til at blende ting, der skal, ja netop, “blendes”!
oktober 4, 2013
Hej Søren
Tak for dit indlæg 🙂
Du beskriver fint at mini-hakkeren er god til at pulverisere nødder…
Men ved du om den også “bare” kan hakke det i mindre ensartede stykker hvis man gerne vil havde lidt bid i, hvis der fx skal hakkes nødder til en kage? Og hvad med chokolade – fx til scones eller lignende?
oktober 7, 2013
Hej Sandra
Jeg ville nok foretrække at bruge slicesy’en med knivblad til at hakke f.eks. chokolade eller nødder i ensartede bidder, den er noget mere grov end minihakkeren der skærer tingene i meget små bidder.
Bedste Hilsner
Søren
december 26, 2013
Hej
Jeg har også Bamix Super Box’en, og jeg er enig i, at det er en super god maskine, med masser af gode krafter i, men der er dog et par minusser, synes jeg.
Selve blenderen og de tilhørende blenderblade er bare fantastisk.
Minihakkeren er virkelig et nummer for mini, men den kan dog gå an til mange ting alligevel, og den er virkelig hurtig og effektiv – bare i mindre mængder ad gangen. Det jeg ikke forstår ved minihakkeren er, hvorfor de ikke har lavet den sådan, at man kan tage kniven af efter brug, som de har gjort på Grinder’en, så man kan få vasket det ordentlig rent – vi er dog stadigvæk nogle, der ikke har opvaskemaskine 🙂
Slicesy’en er også, som der er blevet nævnt en smule lille i forhold til, at den skal fungere som en foodprocessor, og jeg synes også, at føderen til grønt mm. er alt for lille. Jeg kunne også godt have tænkt mig, at man kunne bruge Slicesy’en uden den ekstra bund i. Jeg findeler f.eks. ofte tomater, og der er det virkelig ikke smart med den bund, da saften løber under bunden, og det er noget fedteri at stå og rode med, synes jeg. Jeg er desværre ikke sikker på, at jeg vil få brugt den særligt ofte.
Måske er jeg krævende, men jeg er måske lidt skuffet over, at det ikke er “bedre” end det er 🙂
De bedste hilsner
Jeannie
december 27, 2013
Halløj. Har fået en Bamix i julegave og skal ud og købe en tilbehørsting som kan hakke nødder. Hvad vil I anbefale? Jeg har brug for både at kunne grov og finhakke. Hvad skal jeg vælge? Jeg vil også høre om det er nødvendigt at tilkøbe den ekstra skarpe kniv? Bedste hilsner. Janne
februar 5, 2014
Fin anmeldelse, men jeg forstår dog ikke helt din positivitet omkring Slicely. Efter min mening er dens gearing helt hen i vejret. Den kører for langsomt til rigtigt at få hakket ting og presser man gulerødder eller andre hårde ting bare en smule ned mod rivejernene så begynder bamix at knurre og blive varm (manualen siger jo også at den kun må køre i max 5min i træk).
Jeg bruger stort set kun min slicely til at lave blomklålsris da den faktisk er udemærket til dette – mit almindelige rivejern fra microplane er i hvert fald hurtigere til at rive gulerødder og andet.