Så er den første opskrift online. Det er lidt en stjæl her og hug her og tilpas lidt og server så rygende varm, med et smil på læben og en bon appetit 🙂

Der er tale om en lidt krydret sag med noget tilbehør der virkelig passer godt til.

Krydderbøf med Raita, Rødbede Relish, Butterbean Postej og hurtigstegte cherrytomater

Krydderbøf med Agurkeraita, Rødbederelish, Butterbean Postej og Cherrytomater

Krydderbøf med Agurke Raita, Rødbede Relish, Butterbean Postej og Cherrytomater

og

Aubergine Slices med samme tilbehør

Aubergineslices med Agurkeraita, Rødbederelish, Butterbean Postej og Cherrytomater

Aubergine Slices med Agurke Raita, Rødbede Relish, Butterbean Postej og Cherrytomater

Denne her opskrift er lidt en videreførsel af en opskrift som jeg har læst i en kogebog for noget tid siden, men hvor jeg har skrevet mig bag ørene at hakkebøffer kan være meget mere end bare hakkebøffer.

Hvem kender ikke klassikeren: hakket kød af tvivlsom kvalitet med en fedtprocent på et eller andet sted mellem 10% og 26% som kun slagteren ved sandheden om. Kød der er formet, krydret med lidt salt og peber og så pryglet til uigenkendelighed på en glohed pande til den er skrumpet til en tarvelig tredjedel af hvad den så ud til før, for lige at toppe den med et par svedne løg og et spejlæg der er sort underneden.

Sådan skal det jo ikke være !

En god hakkebøf

  • er lavet af kød med lavt fedtindhold 3-6%
  • er lavet af kød som man ved er i orden (eller stoler på er i orden 🙂 ).
  • skal kunne tåle at være rosa/rød indeni.
  • skal have lidt modspil, ikke bare den rene kødsmag.

Det er nøgleordene for denne her hakkebøf.

Man kan eksperimentere lidt i forhold hvilke krydderier man vil anvende til at give modspil til det gode kød og hvilket tilbehør man vil servere til bøffen. Det skal jo helst passe lidt sammen.

Så til denne her krydderbøf, der blev blandingen til kødet: røget paprika, cayenne peber, 5 korns peber, en smule knust koriander, salt og hvidløg.

Og tilbehøret: Hvad laver man til hakkebøffer? Til denne her bøf blev det inspireret af den oprindelige opskrift. Noget FRISK, Noget SURT og Noget STÆRKT.

Frisk: Raita, den klassiske indiske Agurke Raita som til enhver tid kan give et frisk pust der giver ganen en pause mellem biderne.

Surt: En Rødbede Relish med krydderurter og balsamico, der giver modspil til den kraftige røgede paprika i bøffen

Stærkt: Når man vil toppe smagen af bøffen og endda tage den i en tataragtig retning: Peberrod i lange baner, og her skylder jeg Klidmoster en, fordi det er nemlig eksakt den opskrift + lidt chili jeg har brugt, den er virkelig god (til alt muligt).

Til den vegetariske variant, har jeg lavet Aubergine Slices, som med nogle af de samme krydderier fra bøffen, parmesan, tomater og basilikum går ganske godt i spænd med tilbehøret. Det gældes om at få en tyngde i auberginen som gør at den kan følge med til tilbehøret.

Så nu til opskrifterne

Opskrift på Raita

Det kan ikke blive mere simpelt, Raita kan bruges til mange ting, server det til lam, server

Raita

Raita

det til krydret mad generelt eller til sådan et par hakkebøffer.

  • 1 agurk
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 3 dl græsk yoghurt
  • salt og peber
  • lidt citronsaft efter smag

Bland det hele, smag til og server. Det er som sagt ret simpelt, men smager fantastisk i den rette kontekst.

Opskrift på Rødbede Relish

Man kan eksperimentere på mange måder med rødbeder, men jeg syntes at krydderurter

Rødbede Relish

Rødbede Relish

og rødbeder bare er godt så derfor er min rødbede relish sådan her

  • 3 kogte rødbeder (koges i ca. 5-10 minutter alt efter hvor meget bid man vil have i)
  • en håndfuld persille
  • en håndfuld basilikum
  • 1/2 tsk tørret timian
  • 1/2 tsk tørret rosmarin
  • 1 knsp knust koriander
  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk balsamico eddike
  • friskkværnet peber efter smag
  • salt efter smag
  • 1 knsp super stærk chilipulver. Erstat gerne med friskhakket chili

De kogte rødbeder skal blendes med resten og så er der Rødebede Relish

Opskrift på Krydderbøf

  • 500 gram magert hakket oksekød  (vi snakker max. 7% fedt)
    Krydderbøf med cherrytomater

    Krydderbøf med cherrytomater

  • 1/4 – 1/2 tsk cayenne efter ønsket styrke
  • 1 fed knust hvidløg
  • 1 tsk røget paprika
  • 1/2 tsk løgpulver (ja der står pulver, man kan bruge løgsaft, men nøgleordet er at der skal ikke være stykker af løg i de her bøffer og løgpulver giver den rette smag sammen med de andre krydderier)
  • salt og peber

Krydderierne blandes, kødet tilsættes og blandes grundigt sammen med krydderierne. Form derefter bøfferne til ønsket størrelse og stil dem på køl 1/2-1 time så kødet kan optage krydderierne.

Når man steger bøfferne, skal de have ca. 3 minutter på hver side alt efter hvor hård varme, men føl dig lidt frem, de må bare ikke blive grå, de skal være saftige og gerne lidt røde i det, så smager det bedst.

Aubergine Slices

Aubergine Slices er dejligt simple at lave, men tager lige lidt tid.

  • 1 aubergine
  • olivenolie
  • timian
  • 1 knsp chili af den lidt stærkere slags
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1 fed hvidløg
  • skiver af parmesan
  • solmodne cherrytomater
  • salt og peber

Auberginen skæres i ca. 1 cm tykke skiver og lægges på en bageplade, hvorefter der hældes olivenolie over i et tyndt lag. Herefter gnides hvidløg ovenpå, ikke deciderede stykker af hvidløg, men gnid den hen over stykkerne så de tager imod. Så skal skiverne lige krydres med timian og chili og så i en forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter, så de bliver sprøde.

Auberginerne tages ud og der skal så fordeles lidt tomat, parmesan og basilikum ud over og når det er ved at være tid til servering, skal de ind igen i 5 minutter på 225 grader for at få det sidste, så er de klar.

Stegte Tomater

Igen en simpel lille omgang tilbehør.

  • 250 gram solmodne cherrytomater
  • 1/2 dl olivenolie
  • 1 tsk balsamico
  • salt og peber

Tomaterne på en varm pande, sammen med olie, balsamico, salt og peber  i 1-2 minutter, så de lige akkurat sprækker, så er de perfekte.

Butterbean Postej

Der vil jeg bare sige, prøv at besøge klidmoster der har den perfekte opskrift på en Butterbean Postej med en ordentlig mængde peberrod, så det smager af noget. Personligt propper jeg gerne lidt mere peberrod i og en lille smule chili.

Denne her postej er i øvrigt ualmindelig god på et stykke rugbrød :-), senest prøvet på mit brød fra BRØDET.

Rødbederelish, Raita og Butterbean Postej

Rødbede Relish, Raita og Butterbean Postej

De her slags tilbehør kan man bruge til mange forskellige ting, Rødbede Relish er godt sammen med fladbrød og krydret lam, ligesom Raita også passer fint her. Butterbean Postej kan virkelig anbefales på brød.

Denne her opskrift kan twistes mange gange og i sommerperioden skal bøfferne jo på grillen. Men nøgleordet er, at hakkebøf ikke behøver være “hakkebøf”.

Bon Appetit 🙂

Den lækre krydderbøf kan evt. nydes i Dubai, så få nogle billige flybilletter til dubai.