Nu er jeg jo alligevel igang, som jeg plejer, med at lave årets rødkål der skal bruges juleaften, men bestemt også dagene derefter, bl.a. til rullepølsen, men da også til döner kebab’en, hvor den er uundværlig.
Min opskrift på hjemmelavet rødkål, ligner sikkert mange andres, men jeg kan godt lide lidt kant, så jeg bruger bl.a. også helt fintrevet peberrod, og jeg syntes også den skal have lidt stjerneanis og lidt kardemomme, og så ellers kirsebærvin til sødmen.
Herunder er mit bud på en hjemmelavet rødkål. Den er ret nem at gå til og det smager så meget bedre end de der kemiske rødkål man får i supermarkederne.
Opskrift på hjemmelavet rødkål
- 1 finthakket rødløg
- 75 gram økologisk smør
- 1 økologisk rødkål
- 1 økologisk appelsin
- 1 tsk kværnet peber
- 1 1/2 tsk flagesalt
- 2 kanelstænger
- 1 stjerneanis
- 4 sorte kardemommekapsler ( kan udelades )
- 2 laurbær
- 10 nelliker
- 1 spsk fintrevet peberrod
- 1/2 dl god balsamico eddike ( kirsebær eddike er også en god vej )
- 2 dl kirsebærvin
- 2 dl rødvin ( en god kraftig en helst )
- 5 spsk rørsukker
Start med at smelt smørret og lad så løget simre i ca. 5 minutter.
Hak rødkålet efter hvor grov du syntes den skal være, jeg foretrækker selv lidt større stykker, men du kan sagtens helt finthakke den.
Tilsæt rødkålen til smøret og bland godt rundt, lad det simre i ca 15 minutte
Skær imens appelsinen i mundrette stykker ( de vil alligevel blande sig ind i rødkålen ) og tilsæt dem til resten.
Krydr med salt og peber og tilsæt så kanelstænger, laurbær, stjerneanis, kardommekapsler og nelliker og bland det godt sammen.
Tilsæt balsamico, rødvin, kirsebærvin og rørsukker og bland yderligere sammen.
Nu skal rødkålen bare simre ved svar varme i 2-3 timer, men kig lidt til den og rør i den ind imellem.
Så er der rødkål og den har godt af at stå og trække et døgns tid, hvorefter den så lunes og serveres til anden, flæskestegen på rullepølsen, i schawarmaen eller hvor du nu syntes 🙂
Til jul laver jeg nu også en grønkål, det er rigtig godt, hvis man serverer flæskesteg, en god grønkål med smør, fløde, salt, sukker, peber og valnødder.
God jul ( men lav det nu ikke kun til jul, det er dejligt året rundt ) 🙂