Ceviche

Ceviche

En opskrift på Ceviche, må alt andet lige være en i havet af opskrifter på denne ret. Ceviche er blevet voldsomt populær på det sidste, måske på grund af rettens eksponering i forskellige tv-shows og madblade. Men det er da også fortjent, at denne ret kan begynde at overtage tidligere tiders rejecocktails og laks på surbrød.Ceviche er en ret der oprindeligt stammer fra central- og sydamerika, hvor man i bund og grund tager noget rå fisk og lader det tilberede sig selv i citrus.

Der findes så uanede muligheder for at krydre denne her ret, men ideelt set skal den være krydret uden at være for stærk og frisk uden at være for rå.

Når det så er sagt, er der stor uenighed om hvor lang tid en Ceviche skal marinere, lige fra minutter til timer og jeg foretrækker lidt ind i mellem.

Man kan lave Ceviche med alle mulige slags fisk og skaldyr såsom kammuslinger, men herhjemme der vil jeg nok altid foretrække at lave den på torskefilet. Rå torsk smager i sig rigtig godt og har man fået rimet torsk før, og nydt det, så vil man formentlig også nyde den citrus tilberedte torsk.

Min opskrift på Ceviche overlapper helt sikkert med andres, men her er mit bud. Jeg mener der skal lidt god, bitter salat i form af frillice til, samt avocado, forårsløg og lidt sødme i form af cherrytomat.

Opskrift på Ceviche

Denne opskrift svarer til ca.10 personer hvis vi snakker forret, men er det er en hovedret, så beregn ca. 6 personer.
Det tager i alt ca. 90 min at tilberede retten. 1/2 time til at gøre retten klar og så skal den jo også trække en times tid.

  • 900 gram torskefilet
  • 4 citroner
  • 4 lime
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 rød chili af medium styrke
  • 1 stor håndfuld frisk koriander
  • salt og peber
  • 1 frillice salathoved. Hvis du ikke lige kan få fat i frillice så brug en anden frisk lidt grov salat
  • 250 gram cherrytomater
  • 2 avocado
Man starter med at sikre sig der ikke er nogen ben i ens torskefilet, de skal væk, hvis der er nogle.Torskefileten skæres i 1-2 cm kvadratiske bidder, det passer meget godt med den tid fisken skal tilberede.

Herefter stilles fisken på køl, mens man presser alle citrusfrugter og tilsætter groft hakket peberfrugt og skivede forårsløg.

Kernerne i chilien fjernes med spidsen af en kniv og finthakkes, hvorefter den tilsættes citrussaften.

Korianderen rives i stykker og tilsættes ligeledes citrussaften.

Nu kan man tage torsken ud, lægge den i et stort fad i et lag, hvorefter man hælder citrussaften ud over og blander godt og grundigt. Retten krydres med salt og peber efter behov og man kan overveje at tilsætte rose peberkorn (inspireret af Price :-)).

Nu skal torsken i køleskabet igen og have 1 time i marinade, hvor man lige vender fisken igen efter en halv times tid, så citrussaften får blandet sig godt ind i fisken.

Fisken “koger” nu sammen med citrus og man kan lægge mærke til at den bliver helt hvid.

Imens torsken “koger”, skæres frillice salat i store stykker og cherrytomater halveres. Lige inden torsken er færdig skæres også avocado i 2 cm stykker. Avocadoen skal skæres lige før brug fordi den ellers bliver meget kedelig at kigge på.

Torsken tages ud og det gældes så om at få anrettet Cevichen. Start med at lave en bund af frillice salat og lidt avocado og læg så stykker af selve cevichen ovenpå (med lidt at hvert, fisk, peberfrugt, chili, citrus forårsløg), hvorefter man fortsætter med at lægge lidt frillice, lidt avocado, lidt ceviche, så cevichen blander sig godt med salaten og avocadoen.

Til sidst anrettes lidt cherrytomater langs siden, den giver en god sødme til retten.

Server lidt godt brød til. Jeg serverede selv lidt Ølandshvedebrød. Men gerne også et andet brød, vælg selv ovre på brødet.dk.

Så er der serveret. Bon Appetit

Ceviche

Ceviche

Denne ret var en ud af tre, her sidste weekend. Jeg forventer snart at poste hovedretten, som med lidt hjælp her fra siden, blev til.

Opskrift leveret af: Søren, Oktober 2010