Jeg kan godt lide krydret mad, og jeg kan godt lide de forskelligartede måder man krydrer mad i f.eks. sydamerika, asien og mellemøsten. Der er så stor forskel i den krydrede smag når man tager en indisk ret og sammenligner den med en mexikansk. De er begge stærke, men er virkelig forskellige.
Denne her ret er jo mest af alt sydamerikansk og fajita er jo bare et spørgsmål om hvad for en slags udskæring af kød man anvender. De fleste tænker nok, at det er krydderierne man hentyder til, men det er slet ikke tilfældet. Udskæringen til fajita er lidt populært, det møre kød.
Man kan servere mange forskellige ting til fajita, men jeg holder mig nu til en rimelig klassisk fajita som består af:
- kyllingefilet
- en “Fajita” krydderiblanding
- fuldkorns fladbrød (Du kan læste min opskrift på arabiske fladbrød ovre på broedet.dk)
- rød guacamole
- en simpel salat
- stegte løg og peberfrugter
- god ost
- creme fraiche
Det første der skal ske, er at man skal have lavet krydderiblandingen, sådan så kyllingen kan få lov til at trække lidt med krydderierne på, inden de skal steges.
Til det formål anvender jeg en krydderi-shaker som samtidig også er en morter. De fleste krydderier jeg anvender er dog tørrede og allerede stødte krydderier, så der er ikke meget der skal stødes yderligere, men der er hele spidskommen i, så det er fint at lade morteren arbejde også.
Så her er mit bud på en blanding af krydderier til fajita.
Opskrift på Fajita krydderiblanding
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk paprika
- 1/2 tsk sukker
- 1/2 tsk løgpulver
- 1/2 tsk hvidløgspulver
- 1/2 tsk spidskommen
- friskkværnet peber
- 1 tsk chilipulver
- 1/4 tsk cayennepeber
- 1/2 tsk stødt koriander
Det hele blandes og så er krydderiblandingen klar.
______________________________________________________
Opskrift på Fajita af Kylling
Nu skal kyllingen vendes i krydderiblandingen og stå og trække i en time eller to.
Jeg anvendte 300 gram kyllingeinderfilet.
Herefter skal den steges. Jeg stegte dem 1 minut på hver side ved hård varme.
Når de er færdigstegt, lader jeg dem lige trække i 5 minutter.
Så skærer jeg den ud mindre stykker. Det behøves bestemt ikke, men jeg kan godt lide dem i mindre bidder, når man som jeg, vælger at servere dem i fladbrød.
______________________________________________________
Imens kyllingen trækker, laver jeg rød guacamole.
Opskrift på Rød Guacamole
Rød guacamole, bliver rød, fordi jeg anvender tomater i. Jeg syntes tomater og avocado smager rigtig godt sammen og giver guacamolen et lækkert strejf af sødme.
- 2 avocado
- 1/2 rødløg
- 1 rød mild chili eller 1/2 medium chili
- 2 fed hvidløg
- 4 cherrytomater
- saft af en halv citron (evt. 1 hel lime, hvis man vil have den lidt sødere)
- 1/2 tsk stødt koriander
- salt og peber
Jeg laver min guacamole på en ret simpel måde. Ned i foodprocessoren med det hele og tænd!
Der skal dog kun 2 af cherry tomaterne i. De resterende 2 skal hakkes og blandes i bagefter.
_______________________________________________________
Fladbrødene skal laves og bages, min opskrift på fladbrød er at finde ovre på broedet.dk.
_______________________________________________________
Inden jeg ruller kyllingerne sammen i fladbrødene, steger jeg peberfrugter og løg som skal
ind i fladbrødene sammen med kyllingen.
Jeg krydrer kun peberfrugt og løg med salt og peber, fordi krydderierne på kyllingen er ret intens, så der er ikke behov for mere.
Jeg anvendte 2 peberfrugter og 2 løg, som jeg skar i skiver, hvorefter jeg stegte dem møre: 4 minutter på panden.
Herefter samler man bare kylling, peberfrugt, løg og noget god ost i fladbrødene og ruller dem sammen. Jeg anvendte en god lagret cheddar ost til de her fajitas.
De samlede fladbrød skal så i en 225 grader varm ovn i 10 minutter, så osten smelter godt sammen med resten. Da jeg stegte kyllingerne så kort tid som jeg gjorde ovenfor, kan de godt tåle at komme i ovnen uden at blive tørre.
Server Fajita Fladbrødene med Rød Guacamole, lidt cremefraiche og en sprød grøn salat.
Velbekomme ! 🙂
oktober 30, 2010
Elsker, ELSKER fajitas! 🙂
De er ret nemme at lave og så smager det bare super godt. Jeg afprøvede engang en opskrift fra Jamie Oliver, som var helt perfekt, men disse ser nu ud til at kunne hamle helt op med dem….
Jeg putter også altid tomater i guacamole, dog blender jeg det aldrig, fordi jeg gerne vil have det chunky, men smag og behag er jo forskellig 🙂 Jeg skal helt klart have afprøvet dine fladbrød, for sådan nogen kan jo bruges til uendelig meget.
God weekend.
Mange hilsner
Birthe
oktober 30, 2010
Det ser vel nok godt ud – og de fladbrød må jeg have afprøvet på et tidspunkt 🙂
Det er lidt forskelligt, om jeg putter tomater i. Første gang, jeg så nogen gøre det, blev jeg ret overrasket, men det smager godt i guacamolen.
God weekend!
oktober 30, 2010
Tak for ordene.
Ja. Fladbrød er altid virkelig godt til alt muligt. Jeg bruger dem også tit bare til lidt pålæg, en salat, noget ost.
Jeg eksperimenterer lidt med at lave dem grovere for tiden, og den er svær at finde en god middelvej. De smager rigtig godt med lidt fuldkornsmel i, men der er også en lille fare for at de bliver for bastante.
Jeg vil i hvert fald sige at de bedste jeg har lavet indtil videre har været de rene Ølands Fladbrød som jeg har opskrift på ovre på broedet.dk