Arabisk Fusion

Arabisk Fusion

Jeg kan godt lide krydderier, jeg kan godt lide at de skal blandes på en måde så man får forskellige smagsoplevelser som man spiser.

Det mellemøstlige køkken har en god tradition for anvendelse af krydderiblandinger og kombination af stærkt og sødt. Hvis man f.eks. spiser arabiske kager er de jo virkelig søde og spiser man arabisk mad er der masser af krydderi: kommen, kardemomme, chili men ofte også den lidt søde smag.

Denne her opskrift er vel i bund og grund bare min version af en god arabisk risret. Krydret kød med en aromatisk blanding af grøntsager og ris.

Den skiller sig på nogle måder ud. Den er aromatisk uden at være for stærk, der er sødme i form af rosiner, men der er også syre i form af citron tern. Citron er tit brugt i netop det mellemøstlige køkken som en smagsgiver blandet med resten, men i denne her ret er citronen lidt mere end det. Citronen er i små stykker og giver på den måde “ophold” i maden.

Selve retten her er meget simpel at lave, det er spørgsmål om at klargøre alle ingredienser og så tilberede i ca. 15-20 minutter så er det klaret.

Hvorfor Fusion? Fordi der anvendes en klassisk Sofrito som man kender det fra det spanske køkken, tomater som ikke så ofte bruges i det mellemøstlige køkken, citronstykker i stedet for at blande det direkte.

Opskrift på den Arabiske Fusion

Ingredienser til Arabisk Fusion

Ingredienser til Arabisk Fusion

Retten består i al sin simpelhed af

  • krydret kød af eget valg: lam, kalv, hvad man foretrækker
  • en Sofrito som man tilbereder med grøntsager
  • ris

Krydret kød

  • 250 gram lam eller kalv som man skærer i skiver
  • græsk yoghurt
  • 1/4 tsk garam masala
  • 1/4 tsk stødt kommen
  • 1/4 tsk koriander
  • 1/4 tsk stødt chili
  • salt og peber
  • 1 finthakket fed hvidløg

Yoghurt og krydderier blandes sammen og man tilsætter kødet og lader det trække lige så længe man kan holde ud at vente. Allerede efter 20 minutter vil kødet have taget mærkbar smag af lagen og kan anvendes, men har man tiden, så lad den da endelig stå natten over.

Når man er klar til stegning skal kødet drænes, dvs. fjern det meste af yoghurten, men lad endelig noget blive siddene, fordi når man steger kødet vil yoghurten være med til at give en virkelig sprød og lækker skorpe.

Kødet skal bare steges i ca. 3 minutter  ved hård varme, så er det klar.

Den Arabiske Fusion

Selve grøntsagsdelen af retten er fire-delt:

  • Der skal laves en sofrito
  • Der skal tilsættes sødme -> rosiner
  • Der skal tilsættes grøntsager
  • Det blandes med persille og citron og ris.

Sofritoen består af de klassiske ingredienser:

  • 1/2 finthakket bladselleri
  • 1 finthakket løg
  • 2 fed finthakkede hvidløg

Disse skal steges ved svag varme i små 10 minutter, til de er gyldne og møre, hvorefter man tilsætter krydderiblandingen:

Krydderier til Arabisk Fusion

Krydderier til Arabisk Fusion

  • 2 knsp. chilipulver (af den stærke slags, ellers mere)
  • 1 tsk kommen
  • 1 tsk koriander
  • 1 kardemomme
  • salt og peber

Krydderiblandingen skal ned og svede med sofritoen i 3 minutter.

Så er det sødmens tur og der skal hældes 100 gram rosiner i, de må godt lige simre 2 minutter sammen med resten, inden man fortsætter.

Og herefter tilsætter man så grøntsager som består af :

Grøntsager til arabisk fusion

Grøntsager til arabisk fusion

  • 1/2 grøn peberfrugt
  • 1/2 courgette/zucchini/squash
  • 1/2 aubergine
  • 1/3 blomkål (bemærk at blomkål er jo en hård grøntsag, og i denne ret er den stadig relativ hård, hvis man vil have den blødere, skal den blancheres først)
  • 200 gram cherrytomater

Alle grøntsager på nær tomater blandes i og steges ved middel varme i 5 minutter, så er godt møre.

Herefter tilsættes tomater og så kommer sesam delen.

Der skal 4 tsk Tahin i, som jo er en slags sesam spread og som smager ufattelig godt. Når Tahin er i skal retten simre i 3 minutter og så er den klar til at blive blandet med ris, som man har kogt ved siden af så det passer. Det er jo meget afhængig af hvilken type ris man bruger, men hvis man timer risen til resten så er det perfekt.

Til aller sidst inden servering, tilsætter man citronstykker og persille og så er der serveret.

Fad med arabisk fusion

Fad med Arabisk Fusion

Bon Appetit 🙂

Et succeskriterie for denne her ret er, at man sørger for at gøre alle ingredienser klar, for der er ikke så mange pauser når man først er i gang.

Køb iøvrigt et par billige flybilletter til dubai