Tournedos med 3 Slags skorzone rod, Okseglace, Pommes Anna og Cremetomat

Tournedos med 3 Slags Skorzonerod, Okseglace, Pommes Anna og Cremetomat

Vinteren er kommet med et brag, det er tid til solid mad med fylde, varme og kraft, og hvad er bedre end en veltilberedt steak af godt kød, med noget fyldigt tilbehør.

Hvad er det bedste kød? Der er mange forskellige meninger, men jeg må erkende at jeg

Cafestolen savner sommeren

Caféstolen savner sommeren

har en stor forkærlighed for tyksteg, jeg syntes der er et godt bid, en kraftig smag og tilpas mørhed, hvor jeg ofte foretrækker tykstegen frem for eksempelvis mørbraden.

Så da jeg så hvordan det så ud udenfor, tænkte jeg, i dag skal den stå på bøf, men jeg havde ikke rigtig nogen ide om hvad tilbehøret skulle være. Jeg ville bare have noget i den lidt tunge ende.

Og her kommer så Pommes Anna ind i billedet. Pommes Anna er skivede kartofler som lægges i lag med blanket smør, salt og peber. Evt. lidt timian. Disse lag presses godt og grundigt sammen og serveres endeligt i firkanter. Den “rigtige” Pommes Anna, skal ligge i pres natten over, men jeg kan faktisk godt lide den, lidt mere luftig og man kan så diskutere om det er Pommes Anna længere. Det gør ikke noget for mig at den falder en smule fra hinanden.

Så langt så godt. Jeg vidste jeg ville lave en okseglace som du kan få opskriften på herovre til en anden ret, jeg har lavet.

Jeg tænkte at ville lave en pastinak puré, med friske pastinak stave og friterede pastinak stave, men til mit held, stødte jeg på nogle Skorzonerødder og så blev det med det samme lavet om til dette. Skorzonerødder har dog en noget anden smag end pastinak, så jeg besluttede at det skulle være en mere blød og sødmefuld puré med et stænk af peberrrod.

For friskhedens skyld serveres retten også med en tomatcreme, som i bund og grund består af stilktomater i tern blandet grundigt med basilikum, salt, peber, Domyati ost og en smule fløde.

Opskrift på Pommes Anna

 • lige så mange kartofler du/i kan spise, eller lidt flere, retten er dejlig dagen derpå
 • salt og peber
 • nok smør til alle lagene
 • evt. timian

Det er ret nemt at lave Pommes Anna.

Start med at smelt smørret. Der skal bruges rigeligt, så tag bare ca. en pakke. Smørret skal være blanket, så det hvide af det smeltede smør, tages fra. Det er ikke strengt nødvendigt, men det giver den bedste smag, til retten.

Alle kartoflerne skives så tyndt som muligt, allerhelst på et mandolinjern, og lægges så lag på lag i en form.

I mellem hvert lag af kartoffelskiver pensles smeltet smør, så det dækker kartoflerne og der krydres med salt og peber, evt. lidt timian. (Jeg er mest til den traditionelle, så ingen timian). Inden du pensler med smør, så mas lige det seneste lag kartofler så meget ned du kan.

Dæk formen med sølvpapir og bag så kartoflerne i 1 time ved 200 grader.

Herfra kan du vælge enten at lade den stå natten over og samle sig eller gå videre til selve den endelige tilberedning.

Bag kartoffelmassen uden staniol i ca. 15-20 minutter ved 220 grader, for at få en gylden overflade.

___________________________________________________________

Opskrift på Skorzonepuré med Frisk og Fritteret Skorzonerod

Til ca. 4 personer.

 • 5 skorzonerødder
 • 1 gulerod
 • 1/2 peberrod
 • 1/2 tsk tørret timian
 • 50 gram smør
 • salt og peber
 • blandet frisk krydderurt, hvad man nu lige har ved hånden.

De 4 skorzonerødder skrælles og koges møre sammen med en skrællet gulerod i ca. 15 minutter. De skal være helt møre. Prøv med en gaffel.

Den sidste skorzonerod skæres i 1 cm tykke staver på ca. 5-8 cm i længden. Halvdelen af dem steges med salt i olivenolie ved hård varme, indtil de tager farve og bliver sprøde, de sidste serveres som de er. Læg de friske skorzonerod pinde i koldt vand indtil de skal bruges ellers tager de farve (Ikke at det gør så meget, de er ganske flotte når de ilter).

Når Puréen skal laves, tager man de kogte gulerødder, skorzonerødder, smør, timian, salt, peber og friskrevet peberrod og kører dem på en foodprocessor. Man kan bruge en gaffel i stedet, hvis man ønsker en mere rustik puré.

Skorzone Puréen serveres med de fritterede og friske skorzonerødder, og pyntes med lidt blandet frisk krydderurt.

_______________________________________________________

Opskrift på Cremetomater

Til ca. 4 personer, som tilbehør.

 • 200 gram stilktomater
 • 50 gram Domyati ost. Domyati er en ost i familie med feta, og man kan sagtens anvende feta i stedet
 • 2 spsk fløde
 • en håndfuld friske basilikum blade
 • salt og peber

Tomater hakkes i tern og blandes sammen med de resterende ingredienser, til man har arbejdet osten godt ind i tomaterne.

______________________________________________________

Opskrift på Tournedos

 • nok tyksteg til dem der skal spise med.
 • peber
 • lidt olivenolie til at stege i

Få et godt stykke tyksteg hos slagteren, eller køb evt. udskårne tournedos. De skal være omkring 3 cm. i højden.

Steg tournedos på panden med friskkværnet peber i ca. 2 minutter på hver side og læg derefter bøfferne på et fad og dæk dem med staniol. De må godt lige trække 5-10 minutter.

Server dem, på en bund af smør og salt sauteret spinat, hæld okseglace over bøffen og anret tallerkenen med skorzonepuré, pommes anna og cremetomater.

Bon Appetit 🙂

Oksetournedos af tyksteg, med Pommes Anna, Skorzonepuré og Cremetomater

Oksetournedos af Tyksteg, med Pommes Anna, Skorzonepuré og Cremetomater