Sambusa

Sambusa

Sambusa er en dejlig nem lille ret, som kan anvendes enten som snacks eller en ret for sig selv med f.eks. ris.

Sambusa er en somalisk ret som selvfølgelig har noget til fælles med samosa som man

Grøntsager til Sambusa

Grøntsager til Sambusa

kender fra asien. Men Sambusa er ikke specielt krydret og skal ikke frituresteges, ligesom dejen man anvender er anderledes.

Men fælles med samos er at man kan variere fyldet som det passer en.

Til denne her lavede jeg halvt tun og halvt hakket kalv. Men du kan bruge hvad du har lyst til.

Endvidere skal der en grøntsagsblanding til. Jeg valgte at anvende : peberfrugter, gulerod, spidskål, løg og bønner som kort svitses på panden.

Dejen til sambusa er simpel nok, det er ikke andet end vand, olie, mel og vand.

Opskrift på Sambusa

Til lige omkring 25 sambusa

Opskrift på dej til sambusa

  • 1 1/2 dl lunkent vand
  • 300 gram hvedemel
  • 1 tsk flagesalt eller 1/2 tsk alm salt
  • 1 spsk neutral olie (f.eks. rapsolie)
  • ekstra hvedemel til udrulning

Saml ingredienserne til dejen og bland det godt sammen. Hvis dejen er for klistret tilsættes mere mel. Du skal under alle omstændigheder bruge ekstra mel når du ruller dejen ud til sambusa.

Dejen skal rulles ud så de bliver til en cirkel med ca. 15-20 cm diameter alt efter hvor store du ønsker de skal være. Længere nede er en foldevejledning. Når man samler sambusaerne skal man bruge en kop med lidt vand og mel som fungere som klister. Det pensler man på inden man folder lag ind over.

Opskrift på fyld til sambusa

  • 1 gulerod i tern
  • 2 forårsløg snittet
  • 2 blade spidskål
  • 15 bønner
  • 1 finthakket løg
  • 1 finthakket peberfrugt

og

  • 250 gram hakket kalv eller andet kød
  • 1/2 dåse god tun

Kød svitses på en pane i lidt neutral olie med salt og peber.

Grøntsager hakkes og sauteres på en pande i ca. 2-3 minutter

Bland halvdelen af grøntsager med kød og halvdelen med tun ( du kan selvfølgelig også bare vælge en af slagsne )

Så skal Sambusa foldes som vist herunder

Dejen til sambusa foldes med fyld

Dejen til sambusa foldes med fyld

Steg hererfter Sambusas på panden i neutral olie i 3 minutter på hver side.

Server med lidt Sambal Oelek og gerne noget yoghurt blandet med f.eks. mynte, hvidløg og karry.

Sambusa

Sambusa

God appetit